Česko-polské energetické investiční fórum ve Varšavě.

07.11.2010, 22:10, PolskyKapital.cz

Spolupráce polských a českých firem v oblasti zvýšení konkurenceschopnosti a energetické bezpečnosti střední a východní Evropy, byla hlavním tématem setkání místopředsedy vlády, ministra hospodářství Polské republiky Waldemara Pawlaka s místopředsedou vlády České republiky Petrem Nečasem...


 

Předsedové se 4. listopadu 2010 zúčastnili Česko-polského energeticko investiční fóra organizovaného na Burze cenných papíru ve Varšavě.

 

Místopředseda vlády Pawlak ujistil, že klade důraz na budování a posilování dobrých politických a obchodních vztahů s Českem. „Vzhledem k tomu, že naše země mají mnoho podobných zájmů, můžeme na fóru evropské unie společně prosazovat rozhodnutí, která budou mít pozitivní dopad na hospodářskou situaci obou zemí,“ shrnul.

 


Ke spolupráci na poli energetické bezpečnosti místopředseda vlády Pawlak uvedl, „Propojení polského a českého plynového rozvodného systému bude jedním ze základů budování energetické bezpečnosti v regionu.“ Zdůraznil, že energetické propojení severu s jihem je pro nové členy Evropské unie velmi důležité.
 

 

Společné zájmy potvrdil také premiér Nečas. „Pro nás je prioritní diverzifikovat zdroje i trasy dodávek energetických surovin. K tomu slouží mimo jiné také projekt, v rámci kterého spolupracují český Net4Gas a polský GazSystem.“ Plynovod, jenž by měl být zprovozněný již v roce 2011, umožní přesun okolo 0.5 miliardy metrů krychlových plynu ročně.

 


Oba představitelé společně ocenili vzájemné investice a aktivitu polských a českých firem na trhu souseda. Jako příklad plodné spolupráce označil premiér Nečas investice PKN Orlen v Unipetrolu a taktéž spolupráci firmy Anwil s českými společnostmi ze sektoru chemického průmyslu. Vicepremiér Pawlak připomněl aktivity ČEZu a NWR na polském trhu. „To jsou velmi dobré příklady budování silných, regionálních vztahů. Díky nim v regionu vznikají další dynamické a nezávislé firmy.“
 

 

Podle Pawlaka i Nečase kulturní i geopolitická blízkost obou krajů vytvářejí trvalé a pevné základy plodné hospodářské spolupráce. Český premiér uvedl, že polské hospodářství, může stanovit základy stability celého regionu. „Vyzývám podnikatele z obou zemí, aby se angažovali jak v oblasti investic, tak spolupráce obchodní i finanční,“ shrnul místopředseda Pawlak.

 

 

Zdroj: www.mg.gov.pl

 
 

 
« Zpět