Druhý den návštěvy prezidenta Dudy v Praze

22.03.2016, 10:28, PolskyKapital.cz

 

 

 

Druhý den návštěvy polského prezidenta Andrzeje Dudy, v úterý 15. března 2016, začal oficiálním uvítacím ceremoniálem, kterého se zůcastnil také prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou Zemanovou.


 

 

Následovalo plenární jednání delegací obou zemí s prezidenty na čele. Hlavními tématy jednání byly spolupráce zemí Visegrádské čtyřky, současná migrační krize, a červencový summit NATO ve Varšavě.
Při příležitosti 1050 výročí pokřtění Polska, které historicky spojuje Polsko s Českem, si prezidenti předali nejvyšší státní vyznamenání: Řád Bílého lva a Řád Bíle orlice.
Odpoledne přijal polskou hlavu státu předseda vlády Bohuslav Sobotka.
Poté na společné tiskové konferenci zdůraznili prezident Duda a prezident Zeman dobré hospodařské vztahy mezi Polskem a Českem a vyjádřili vzájemnou podporu.
Součástí oficiální návštěvy byla slavnostní večere, které se kromě obou hlav států a osobností politiky a byznysu zůčastnili také zástupci Klubu polského kapitálu: pan Remigiusz Górski (reprezentující Bank Ochrony Środowiska), pan Dariusz Marcinkowski (předseda představenstva KPK), a pan Marek Świtajewski (ředitel Unipetrol a.s.). Krásný sál Pražského hradu a vynikající česká kuchyně vytvořily výbornou přiležitost k navázání nových známostí a sdílení názorů na současnou situaci v obou zemích.
Na závěr své návštěvy se prezident Duda setkal s polskými podnikateli působícími na českém trhu. Na velvyslanectví byli pozváni: Jolanta Grala-Bednarcik (LOT), Remigiusz Górski (BOSSA), Zbigniew Klepacki (AWT), Marek Kralkowski (Indeco), Paweł Kucharski (mBank), Ewa Luchowska-Mertl (QUICK! Translations s.r.o.), Dariusz Marcinkowski (Prezes KPB), Martyna Monoszon (MultiSport), Marek Świtajewski i Piotr Wielowieyski (Unipetrol a.s.), Leszek Wronka (Lewron music center), Anna Wydrzyńska (Česká Rafinérská), Mikołaj Żyłkowski (Hunters), Piotr Kłosowski, Mirosław Lewandowski a Aleksander Majchrzak. Během setkání se hovořilo mimo jiné o problémech, jimž čelí polské firmy v České Republice. Mnohá témata vzbudila velký zájem prezidenta Dudy a jeho doprovodu.
Podnikatele mluvili s prezidentem také o tom, jak vytvořit pozitivní obraz Polska a Poláků ve světle nepříznivého vnímání polských produktů na českém trhu. Pan prezident deklaroval ochotu podpořit tyto aktivity. Obě strany zdůraznili význam takových setkání, které jsou příležitostí nejen podělit se o své znalosti o Česku s nejvyššími představiteli orgánů státu, ale i poznat jejich postoj vůči našemu sousedovi.
 

 

 
« Zpět