Jednání v Náchodě – 25. března 2014

11.04.2014, 11:24, PolskyKapital.cz

 

Dne 25.3.2014 v Náchodě, v Hotelu Tommy Congress & Relax center****, ul. Kaštanová 205 , konalo se jednání týkající se právních témat. Zasedání pro podnikatele připravil Klub polského kapitálu v ČR v rámci projektu „Spolu pro byznys”. 


 

 

 

Ke hlavním řešeným toho dne otázkám patřily: „Mobilita pracovníků a zaměstnávání s přeshraničním prvkem” a také „Veřejná zakázka s ohledem na specifičnost příhraničních regionů“. Přednášky, vedené advokáty mgr. Tomášem Řezníčkem a mgr. Vaclávem Kůsem z advokátní kanceláře Řezníček & Partner, byly určeny pro subjekty polské a české. Zmíněná kancelář je také členem našeho Klubu.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlavní otázkou, která vznikla v diskusi, bylo téma podceňování významu překladů, a to zároveň na straně zaměstnavatele a zaměstnance. Ukázalo se, že zaměstnanec spokojený s možností práce podepisuje smlouvu a jiné dokumenty v češtině, což znamená, že přesně neví, s čím souhlasí. Toho zaměstnavatelé bohužel často zneužívají. Na obou stranách hranice se objevuje myšlenka: „my si rozumíme, není nutno nic překladat”. Toto přesvědčení je snad platné v každodenních vztazích, ale nemělo by se vyskytovat v případě uzavírání smluv. Náhodou jsme se dozvěděli, že Poláci v ČR mají větší problémy s pracovními agenturami, než se zaměstnavateli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Účastníci navrhli témata příštích jednání. Zatím mockrát děkujeme za účast a již dneska zveme na další zasedání, odpovídající potřebám v oblasti překladů. Toto setkání se bude konat 15. dubna v Liberci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Během přestávky redaktor Janusz Maćkowiak, zástupce hlavního partnera projektu „Radio Opole” S.A., zaznamenal hodně zajímavých rozhovorů s přednášejícími a účastníky. Tyto nahrávky byly použity v průběhu jednoho z cyklických pořadů Radia s názvem „Trh“.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akce je pořádána v rámci projektu EU "Spolu pro byznys", číslo projektu: PL.3.22/2.1.00/12.03389

 

 
« Zpět