Návštěva prezidenta Polské republiky pana Bronislawa Komorowského

03.03.2011, 10:31, PolskyKapital.cz

Ve dnech 21.-22. února 2011 byl v Praze v rámci oficiální návštěvy prezident Polské republiky Bronislaw Komorowski s manželkou Annou. Během bohatého programu se setkal s prezidentem České republiky Václavem Klausem, předsedkyní Poslanecké sněmovny Parlamentu paní Miroslavou Němcovou, předsedou Senátu Parlamentu České republiky panem Milanem Štěchem a předsedou vlády Petrem Nečasem. První večer návštěvy se konala slavnostní večeře pořádaná prezidentem Václavem Klausem na počest tohoto významného hosta, jíž se zúčastnili také naši členové: předseda Klubu polského kapitálu Dariusz Marcinkowski a pan Marian Pijarski.


Druhý den svého pobytu pan prezident navštívil mimo jiné rafinérii Litvínov, která patří společnosti Unipetrol a.s., a je největší polskou investicí v České republice.
V odpoledních hodinách se v prostorách Polského velvyslanectví v Praze konalo setkání pana prezidenta zejména s představiteli polské národnostní menšiny žijícími v Těšínském Slezsku. Zazněla i jejich hymna a na nejednom z přítomných bylo patrné dojetí. Setkání se zúčastnili také Poláci žijící v Praze a ani zde nechyběli představitelé Klubu polského kapitálu a jeho příznivci. Předseda Dariusz Marcinkowski měl to potěšení představit prezidentovi Polské republiky Ewu Luchowskou-Mertl, Ryszarda Głośného, Mirosława Lewandowského, Tomasze Zamłyńského a Janusze Pateroka ze společnosti Maspex, která podporuje klubové akce. Taková příležitost se nenaskýtá často, a proto jsme ji využili a pořídili společnou fotografii s panem prezidentem a jeho chotí.
Večer jsme se zúčastnili koncertu polské jazzové zpěvačky Agi Zaryan, který se konal v rámci pravidelných setkání „Jazz na Hradě“. Tyto koncerty jsou pořádány pod patronátem velkého milovníka jazzu prezidenta České republiky Václava Klause, který se koncertu společně s polským prezidentem zúčastnil. Během rautu pořádaného po koncertě se nám Karel Vágner, významný český hudebník, svěřil, že ze všech polských jídel si nejvíce oblíbil domácí nakládané okurky s česnekem. Slíbili jsme mu tu chuť připomenout a on se nám výměnou zavázal, že zazpívá na Klubem pořádaném a rychle se blížícím 1. česko-polském plese.

 

 

 


 

 
« Zpět