Polské firmy převažují v novém žebříčku TOP 500 největších firem regionu

14.09.2010, 23:03, PolskyKapital.cz

V žebříčku TOP 500 největších firem regionu má převahu Polsko v čele s polským PKN Orlen. TOP 500 je žebříček nejvýznamnějších firem střední a východní Evropy, který byl sestaven na základě výše jejich loňských tržeb společností Deloitte...


 

První příčky patří energetickým společnostem, například firma TAURON, která působí také na českém trhu a patří mezi nové členy Klubu polského kapitálu, se umístila na 23 místě žebříčku..

 

 

Největší ekonomickou sílu v regionu stále představují polské firmy. Polsko je v TOP 500 reprezentováno plnou třetinou zástupců a polská petrochemická společnost PKN Orlen se umístila na prvním místě celkového pořadí. Regionální gigant, který majetkově kontroluje také jednu z největších českých firem, Unipetrol, loni vytvořil obrat téměř 15,7 miliardy eur.

 

 

V první dvacítce polských společností se kromě PKN Orlen umístily: PGE (energetika), Fiat (autoprůmysl), PGNiG (paliva), Jeronimo Martins Dystrybucja (maloobchod), Metro Group (maloobchod), TP S.A. (telekomunikace) a Lotos (paliva).

 

 

Česká republika se podle počtu zástupců v žebříčku zařadila na druhé místo hned za Polsko. Další v pořadí byly Maďarsko a Ukrajina.

 

 

Prameny: www.ihned.cz

 
« Zpět