Příliv zahraničních investic do Polska v prvním pololetí 2010

19.08.2010, 16:06, PolskyKapital.cz

Podle údajů Polské národní banky NBP celkový příliv přímých zahraničních investic v období leden – červen 2010 činil více než 5 mld. EUR a byl o 75 % vyšší než ve stejném období roku 2009...


 

V prvním pololetí 2010 Polská agentura pro informace a zahraniční investice (PAIiIZ) úspěšně dokončila 29 nových investic v hodnotě 377 mln. EUR. Jedná se o téměř trojnásobný počet projektů oproti stejnému období loňského roku. Díky těmto projektům vznikne v Polsku během několika nadcházejících let více než 6000 pracovních míst.

 

 

Podle náměstka ministra hospodářství PR Rafała Baniaka, růstová tendence polského hospodářství, klesající inflace a nezaměstnanost, a také systém investičních pobídek, je předpokladem přílivu přímých zahraničních investic dosahujících cca 10 mld. EUR.

 

 

Počet projektů realizovaných agenturou PAIiIZ vzrostl o 73 % a jejich hodnota o 89 % (z 2,8 mld. EUR na více než 5 mld. EUR). Počet projektů ukončených koncem června vzrostl z 10 na 29 a jejich hodnota o 39 % (z 271,6 tis. EUR na více než 377,29 tis. EUR). Počet pracovních míst, které v rámci těchto projektů vznikly, vzrostl více než trojnásobně (z 1988 na 6046). Došlo také k růstu odborných pracovních míst pro vysoce kvalifikované zaměstnance v sektorech Business Process Outsourcing (outsourcing podnikových procesů) a Research and Development (výzkum a vývoj), což je způsobeno přílivem projektů využívajících vysoce pokročilých technologií.

 

 

Došlo také ke snížení výrobních investic (které s podílem 70 % stále převažují) na úkor vysoce specializovaných a výzkumně-vývojových služeb. Investoři zároveň preferují krátké období investic před stavbou podniků od základů.

 

 

Prameny: www.paiz.gov.pl

 
« Zpět


Diskuse: "Příliv zahraničních investic do Polska v prvním pololetí 2010"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře